torstai 12. kesäkuuta 2014

Potkista vaan


Vuoden 2022 jalkapallon World Cup on annettu Qatarin pidettäväksi. Kiva maa.

Qatar on tunnettu muunmuassa siitä että ulkomaalaistyöläisiä kohdellaan kuin orjia joten ei ehkä ole täysin yllätys että jo tässä vaiheessa World Cupiin liittyvissä rakennustöissä on kuollut 1200 työläistä. Ja kisoihin on vielä kymmenen vuotta. Tähän tilanteeseen ollaan päästy tietenkin lahjomalla sopivia päättäjiä.

Brasiliassa alkavissa kisoissa juhlitaan muunmuassa lapsiprostituootiolla ja tavallinen kansa ei ole varsinaisesti ollut kovin tyytyväinen siihen miten paljon valtion varoja nämä kisat vievät.

Että olkaa nyt sitten iloisia katsellessanne kun miljoonia ja miljoonia ansaitsevat pallonpotkijat juoksentelevat nahkakuulan perässä. Onko tämä sen arvoista?

[post scriptum: Kirjoittaja pitää jalkapallo kuningaspelinä ja aikoo silti katsoa brasilian kisojen matseja paljon enemmän kuin esim jääkiekon mm-kisojen pelejä. Lisäksi kirjoittaja kannustaa kaikkia keskikastin maita ja toivoo jonkun yllätysmaan menestyvän paremmin kuin "suurten jalkapallomaitten". Samalla kirjoittaja kiroaa alimpaan helvettiin sekä portugalilaistyyliset filmaajat ja italialaistyylisen tylsän vauhdittoman puolustusjalkapallon]

7 kommenttia:

  1. No toivottavasti Qatar menettää vielä isännöintinsä. Eihän siellä kukaan kesän 50 asteen (linkittämäsi NY Times) lämmössä voi edes pelata. Toisaalta sitten nekin kuolleet olisivat kuolleet turhaan.

    Ja sitten todella kaunista vastaansanomista... Fifa ei ole hyväntekeväisyys- tai politiikkajärjestö. Vaikka lahjomisia isännöinnin saamiseksi ja lahjusten vastaanottoa en hyväksy, tekisi mieli sanoa, että annettakoon jokaiselle maalle mahdollisuus pitää kisat, jos maa niin haluaa. Maan sisällä se pitäisi onnistua politiikalla päättämään, haetaanko isännöimistä vai ei.

    Onhan kisoissa mahdollisuus talouden nostamiseen. Vaikkakin kaiken rakentelun jälkeen luulen, että nykyään ollaan tosiaan melkein joka paikassa niin veloissa ja/tai muut asiat (kuten ne brassikoulut jne.) ovat niin retuperällä, että hyvä jos plus-miinus-nollaan päästään.

    Tooodella kaunista vastaansanomista: Jos omasta maasta ei töitä löydy, kannattaisi maan alkaa miettiä vaikkapa ehkäisyä vähän enemmän (kyllä, ups, sanoin jotain tällaista todellakin). Qatariin ja sinne tunkeviin vierasmaatyöläisiin siis liittyen. Hyväntekeväisyyttä on ollut jo vuosikymmeniä, ja mikään ei tunnu kehittyvän kovin mihinkään. En siis kannata voivoi-tukienkaan syynäämistä kaikkialle. Vaikka tietenkin tilanne on mahdoton, kun monessa maassa mukuloita on pakko vääntää muun muassa vanhuuspäiviensä huolehtijoiksi. Qatarin pöljän sikailutilanteen vaikuttaisi muuten korjaavan korkeintaan öljykiinnostuksen loppu maailmalta. Noin yleisesti ottaen. Haluaisin kyllä todella nähdä maan menettävän 2022-isännöimisen, mutta eipä kai tule tapahtumaan.

    Mitä sitten, että pelaajat saavat miljoonia? Hehän itse hommassa kiinnostavat ja tekevät pelin. Se olisikin, että aivan kaikki rahat menisivät noille lahjusten vastaanottajille. Vaikka no toisaalta, ne miljoonat ovat ymmärtääkseni rahaseuroista peräisin eikä tästä isänmaallisuudesta (niin no tosiaan, voi hitto). Mutta... mietitäänpä hieman jotain Hollyplööd-naamoja, jotka vetäisevät saman verran vuodessa elleivät enemmänkin kameran edessä ilmeilystä. He eivät joudu edes kärsimään vanhoina futaajien jalkavaivoista.

    Aion kyllä juurikin parin minuutin kuluttua kuolata Casillasta vailla häpeän häivää. Hienoa kun en ole edes mies, joten ei tarvitse tuntea pienintäkään pistosta edes siitä, että niille lapsiprostituoiduille esimerkiksi on harmi kyllä kysyntää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syynääminen pitäisi olla muuten syytäminen...

      Mihin mister Alke hävisi? Odottelin innokkaana, kuinka pahasti vetäiset hepulin tuosta, että melkein syytän kaikkia miehiä lapsiprostituutiosta ohoo :P (se feminismikirjoituksesi).

      Poista
    2. Olen vain mies, joten en ymmärrä miten se miten Qatar ja Brasilia ovat kisansa järjestäneet liittyy oikeuteen hakea kisoja. Tietääkseni mikä tahansa maa voi nykyään hakea kisoja ja se on FIFA joka punnitsee mitkä hakemukset otetaan käsittelyyn ja on heidän vastuullaan valita eettisesti kestäviä vaihtoehtoja joista valita. Lähemmin valinta pitäisi tehdä muiden kriteerien mukaan kuin sen, kuinka paljon hakijamaa latoo valintaa tekevien omiin taskuihin.

      En myöskään ymmärrä miten jonkun maan ongelmat oikeuttavat kohtelemaan jonkun maan kansalaisia orjina jossain muussa maassa. Se on totta, että olisi syytä koittaa korjata sairaus eikä vain hoitaa oireita tai mikään ei lopullisesti parane, mutta niin kauan kuin sairautta ei ole parannettu, ei oireitakaan kannata jättää korjaamatta. Kyse on ihmisistä joita hyväksikäytetään kuolemaan saakka.

      Ja vielä ihmettelisin toiseksi viimeistä kappaletta. Sen kun voisi lukea: "ei kai siinä ole mitään niin pahaa että yksille maksetaan miljoonia, jos vielä turhemmille ihmisille maksetaan enemmän miljoonia". I dont even...

      Maailman paras jalkapalloilija Messi tienaa vuodessa $73 miljoonaa. Messi potkupalloilee espanjassa, jossa keskipalkka on $32k, eli Messi tienasi yhtä paljon kuin melkein 2300 keskivertoa espanjalaista. Kukaan, millään alalla, milloinkaan, ei pitäisi tienata noin paljon, ei kenenkään. Vertailuna viihdemaailmaan muuten, Robert Downey Jr. tienasi 2013 $75 miljoonaa.

      Ja viimeinen kappale lienee se avoimin yritys saada aikaan ärräpäitä...

      Poista
    3. Lisäksi yritin vain näytellä että minulla olisi muutakin elämää viikonloppuisin kuin päivystää kommentteja blogiin, oikeastihan tämä ei tietenkään pidä paikkaansa, kunhan kiehuin miettiessäni kaikenmaailman ärräpäitä ;)

      Poista
    4. Toivottavasti kärvistelit :D. No ei, tarkoitus ei ollut venyttää vastausta näin paljon. Kiirettä ennen juhannusta.

      Loppujen lopuksi häpeän pääni aukomisesta eniten melkein Casillasin mainintaa. Goodbye väsähtänyt Espanja.

      Edelleen olen sitä mieltä, että kyllä jokaisessa maassa pitäisi olla järjestynyt sellainen päätöksenteko, että köyhimpien ääni tarpeeksi kuuluisi kisojen haluamiseen liittyen. Ehkä Brasiliassakin toivottavasti tapahtuu kisojen jälkeen paremmin jotain koko väen huomioimiseksi.

      Isoilta pomoilta on periaatteessa kai turha odottaa hirveästi eettisesti kestävien vaihtoehtojen mietintää. Pomot saavat tällä hetkellä paheksuntaa lisää, mutta realistisesti ajatellen kovin mikään ei tule välttämättä muuttumaan, sillä kisoja eivät suuret joukot ala kuitenkaan boikotoida. Onneksi ne Fifalla ainakin yrittävät jakaa toimintakieltoja hämärimmille haalijoille. Taitaa olla tosin vain näön vuoksi.

      Ja olen edelleen sitä mieltä, että palloilijat tienatkoot mitä tienaavat. Viihteessä liikkuu rahaa, enkä haluaisi ainakaan itse kaiken menevän tittelipomoille. Ole onnellinen, että vertailtavaksi otin filmitähdet, jotka pysyvät hekin viihteen saralla ilman tosiaan niitä jalkavaivoja (heillä vielä se, että kirjoittajat ja kuvaajat heidän loistonsa useimmiten luovat). En edes maininnut yritysjohtoja maailmalla yleensä tai mitään luovaa verenimijä-finanssialaa. Mielestäni on ihan aiheellista, että mainitsee maailmalla olevan isompiakin ongelmia kuin yksi Fifa. Muuten tilanne saattaa olla samanlainen kuin kaunisteltaisiin ja remontoitaisiin kuistia samalla, kun talo homehtuu syvältä sisällä.

      Mutta kyllä, Qatarin pitäisi menettää kisat edelleen.

      Toisaalta vielä... alkoi kyllä myönnettäköön kiehua aika paljon täälläkin päässä. Muistan, kun myönsin ostavani Unicef-lahjoituksilla mielenrauhaa. Tuon jälkeen taisit linkittää Fuck the Poor -laulun. Tavallaan sentään koetan tehdä jotain, vaikka samalla kärsin näistä jo todella kyllästyneistä mielipiteistä ("Pitääkö niitä lapsia vääntää, jos ruokaakaan ei joissain maissa ole."). Tällä hetkellä mielikuvani sinusta on melkein jo seuraava: herra istuu perseellään näpyttäen blogitekstejä ja lisäten samalla googlepomojen valtaa, torppailee kaiken ja kuvittelee vielä olevansa ihmisistä syvällisin. Kenellekään kun ei ole annettu meriittejä olla hyviksistä hyvin vain sillä, että ilmoittelee epäkohtia ja toivoo muiden hoitavan varsinaiset hommat. Jos olisit oikeasti kova jätkä, lähtisit ruoka- ja majoituspalkalla opettamaan englantia jonnekin kehitysmaahan tai vastaavaa. ... Itsehän en siis edes teeskentele olevani kovin maailmanpelastaja.

      Huomioi kiitos, että sain sentään laitettua ylempään kappaleeseen sanan mielikuva. En siis toivottavasti liian törkeästi hyökkää :D.

      Poista
    5. Tästä tulee vielä pitkä kinastelu... ;)

      Hivenen sääli Espanjaa, käsittämätön räpistely ja huono sopeutuminen vastustajien hienosti onnistuneisiin vastataktiikoihin. Sinäänsä Espanja oli vielä itselle ehkä läheisin maa mukana olijoista että sinne käy taas tuolla myöhäiskesästä matka...

      Jokaisessa maassa toki pitäisi olla päätöksentekokoneisto jossa huomioidaan ne köyhimmätkin, varsinkin jos kyse sattuu olemaan demokratiasta. Montaa maata tällä pallolla vain ei tunnu olevan joissa tämä täydellisesti toteutuisi, vaan valta on niillä joilla valta on ja heidän prioriteettinsa on pitää ja kasvattaa sitä valtaa, nih.

      Todettakoon myös että en tule milloinkaan olemaan samaa mieltä kanssasi siitä että on millään tasolla oikein että jotkut tienaavat kymmeniä miljoonia vuodessa, mistään.

      En myönnä blogaamisen olevan minkään tasoinen harraste itselleni ja kiistän kaikki väitteet joiden mukaan väittäisin olevani jonkin tason maailmanparantaja. Blogi on tässä siksi että voin tylsillä hetkillä jurputtaa ja maailmanparantamiseni on samaa tasoa kuin kaljakuppiloissa maailmaa parantavilla dorkilla! Silti koen hieman ylemmyydentuntoa ihmisiä kohtaan joita ei kiinnosta maailmanmeno pätkänkään vertaa, vaikka lopputulos on vähänkään ulospäin zoomatessa sama. Ei niillä pienillä valinnoilla joita teen kuluttaessani tai äänestäessäni tämä maailma muutu piirunkaan verran paremmaksi. Mutta kyllä siihen tulee jo pieni särö jos kaikki ihmiset tekisivät saman suuntaisia pieniä valintoja.

      Ja haluan vielä tehdä tiettäväksi, että tuostakaan kirjoituksestasi en ottanut kierroksia, enemmänkin hymähtelin melko epämairittelevalle mielikuvallesi :)

      Poista
    6. No ei tästä kai kovin pitkä kinastelu tule. Kierrokset ja kiehumiset menivät itsellä jo ohi, huh.

      Omat suosikit peleissä ovat kaikki muuten Etelä- ja Keski-Amerikoista. Pienistä maista vielä. Ainakin tällä hetkellä, vaikka pikkuiset tulevat todnäk tipahtelemaan. Enemmän joukkuetunnelmaa ja vähintään intohimoa ainakin vaikuttaa näillä mailla olevan kuin eurooppalaisilla yksittäistähtirykelmillä. ... Ja sitten myöhemmin siirryn kai Argentiinan tai Brasilian puolelle. Brasilian suhteen jossain määrin ärsyttävästi lähinnä sen takia, ettei maalle tulisi ihan paha mieli.

      Poista